Khamis, 21 Oktober 2010

LEPAT PULUT
Lepat pulut merupakan makanan tradisional orang jawa terutama pada hari lebaran.Lepat pulut terdiri daripada 2 jenis iaitu lepat pulut biasa dan lepat pulut kacang merah.Isinya diperbuat daripada beras pulut yang direndam dan dicampur dengan kelapa muda dan garam.Kemudian dibungkus dengan kelongsong yang dibuat daripada daun kelapa serta diikat dengan kemas.Lepat pulut harus direbus seperti merebus ketupat iaitu 4 jam.Lepat pulut boleh dimakan begitu sahaja atau bersama lauk rendang atau serunding.


Tidak lengkap jika ketupat,burasak dan lepat pulut tanpa dihidangkan dengan lauk-pauknya.Di sini kami juga sedia memberi perkhidmatan untuk menyediakan lauk-pauk.Antara lauk pauk yang kebiasaan untuk tempahan adalah seperti rendang(ayam/daging),ayam kari,ayam masak merah,sayur lodeh,sambal kacang,serunding,sambal goreng serta asam pedas ikan parang.


SAYUR LODEH

ASAM PEDAS IKAN PARANG

SAMBAL GORENG

SAMBAL KACANG

SERUNDING KELAPA
AYAM KARI

AYAM MASAK MERAH
  
RENDANG DAGING

AYAM RENDANG




 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan